lunta

Här på Smögen och i Bohuslän har man ett begrepp som heter Lunta. Typiskt för Smögen är att man går ut i bergen och tänder eld på gräset som finns.. Inget kan ju hända.. förutom att kidsen blir pyromaner...

lunta4

lunta3

lunta2

Här luntar man i väntan på påskefyren . Barnen tänder eld lite här och var i berget innan de tänder den stora brasan. Poängen med detta innan påskefyrn är att det blir en slags sk lockefyr... så att man lurar de i Gravarne/Kungsham att tända sin riktiga brasa... För man vill ju inte tända sin först.. (..det har varit jätteviktigt detta förr i tiden.. och även att ha störst brasa) Albin och Hjalmar ska givetvis vara med och elda. Kan tala om att de eldade tills kl blev 22.
Ser ni havet i horisonten på en av bilderna. Underbart så säg.. Tänk vad mkt klippor det finns här. Nu i kväll har vi haft åska och blixtar.. nu är det påväg tillbaka hit igen. ajsg hör hur det mullrar..

Å varför inte visa ett kort på mina spiror...;) syrran tog det kortet...utan att jag visste det..
Nä nu åker ögonlocken ihop..
natti

my legs

Foto Evamaria Persdotter

Kommentarer

 1. hahaha ja det värsta som kan hända är ju att de kan bli pyromaner ;)
  gillar kortet på dina spiror, kul kort!
  kramis och hoppas allt är bra med dig!

  SvaraRadera
 2. Fniss... pyromanbarn! ;) Men vad kul det är med traditioner och historia. Ikväll ska jag minsann haka på en rundvandring i vårt blivande bostadsområde. Om historian där vid det gamla sjukhuset. Ska bli jätteintressant att höra!

  SvaraRadera
 3. Ja jisses! Kommer ihåg hur vi samlade ihop allas gamla utslängda julgranar att ha till Fyren, när jag var liten. Springets fyr gick vi till (Valberget i Kungshamn, innan det byggdes bostadshus där). Och luntade gjorde vi med (fast vi kallade det för att "flunta")
  Härliga foton!
  kram! stina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

♥♥ thank you for leaving a comment to me ♥♥